Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 21.10.2008
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Premierul ungar: dacă există autonomie, “totul e mai bine”
Acces online: https://www.cotidianul.ro/premierul_ungar_daca_exista_autonomie_totul_e_mai_bine-61771.html


Ferenc Gyurcsany consideră că există temeri neîntemeiate legate de ideea de autonomie.

Ungaria consideră că avem nevoie de linişte şi pace într-o Europă multiculturală, a spus premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany. Premierul ungar a spus la finalul şedinţei comune româno-ungare că temerile conform cărora autonomia unei minorităţi conduce la separatism sunt exagerate şi a arătat că minorităţile etnice naţionale au dreptul la identitate culturală şi educaţie în limba maternă. “Referirea la termenul de autonomie este destul de controversată. În multe ţări, autonomia este etichetată ca o intenţie pentru separatism, pentru segregare, se crede că autonomia este calea spre dezintegrare. Eu văd aici nişte temeri exagerate legate de autonomie. Există ţări în jurul Ungariei în care dacă pronunţi cuvântul «autonomie» este aproape o blasfemie.

În alte ţări există o flexibilitate şi o colaborare mult mai mare în acest domeniu”, a spus Ferenc Gyurcsany după şedinţa comună a guvernelor român şi ungar. El a apreciat că în România există o înţelegere mult mai mare decât în urmă cu câţiva ani faţă de principiul autonomiei şi a arătat că, dacă într-un stat există o anumită formă de autonomie, atunci "totul este mai bine".

Gyurcsany a arătat că este normal ca minorităţile să încerce să îşi consolideze diferite forme de identificare, precum şcolile sau ziarele.

În privinţa situaţiei din România, Gyurcsany a spus că decizia trebuie luată aici. “Despre aceste lucruri trebuie să se cadă la învoială în România. Cine poate să ştie mai bine prin ce cale şi prin ce moduri se poate ajunge la obiectivele maghiarilor din România decât cei care au fost aleşi ani la rând de comunitatea maghiară din România şi care au răspundere în guvernarea din România? În acest sens, eu consider ca direcţionale cuvintele lui Marko Bela, pentru că factorii din Ungaria nu au sarcina de a da sfaturi UDMR şi nu au sarcina de a încerca să îndeplinească munca pe care şi-a asumat-o UDMR ca reprezentant al minorităţii etnice maghiare din România”, a adăugat Gyurcsany. El a spus că numărul conflictelor între români şi maghiari a scăzut considerabil în ultimii ani.

La rândul său, premierul român a arătat că dezbaterile parlamentare asupra legii privind statutul minorităţilor trebuie urmărite de către viitorul guvern. “Legea statutului minorităţilor este la Parlament de o lungă bucată de vreme, cred că o serie de alte subiecte au primat în faţa acestui proiect şi este evident că în momentul de faţă mai avem aproximativ 40 de zile până la alegeri, iar Parlamentul şi-a întrerupt practic activitatea. Nu mai există în mod rezonabil nici o speranţă ca legea să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară şi cred că acesta este un obiectiv pe care viitorul guvern va trebui să şi-l ducă la îndeplinire”, a spus Tăriceanu.

Statutul minorităţilor a fost respins de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor de aproximativ doi ani, fiind amânat de multe ori din cauza lipsei de cvorum în comisii.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.